Welke soorten eiwitten zijn er?

Eiwitten zijn terug te vinden in veel van ons dagelijkse voedingsmiddelen. Wat voor soort eiwitten zijn er? Welke eiwitten heb je nodig?

Ieder mens heeft eiwitten nodig. Het is een bron van energie en kracht. Je lichaam heeft eiwitten nodig als bouwstof en bij onvoldoende inname van vetten en koolhydraten gaat het lichaam helaas eiwit als brandstof gebruiken. Dit is niet gunstig en moet voorkomen worden.

Er zijn meerdere soorten eiwitten. Je hebt bijvoorbeeld dierlijk en plantaardig eiwit. En dierlijk eiwit kun je weer onderverdelen in wei eiwit en caseïne eiwit. Wat heb je nodig en in welke voedingsmiddelen zijn ze te vinden? Een overzicht:

Ik krijg een kick van BoostBuddies!

Dierlijke en plantaardige eiwitten

Je kunt eiwitten verdelen aan de hand van twee hoofdbronnen: dierlijke en plantaardige eiwitten.

  • Dierlijke eiwitten zitten met name in vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Dus ook in melk, boter en kaas.
  • Plantaardige eiwitten vind je terug in brood, rijst, pasta, peulvruchten, noten, paddenstoelen en plantaardige zuivel.

Dierlijke eiwitten bevatten meer essentiële aminozuren dan plantaardige eiwitten. Toch kun je uit plantaardig voedsel genoeg eiwitten halen die je dagelijks nodig hebt.

Mariska Dute, (sport)diëtist en voedingsdeskundige: “Vegetariërs en veganisten hebben meer eiwitten nodig, omdat de eiwitkwaliteit in plantaardig voedsel lager is. Hun dagelijkse behoefte aan eiwitten is dus hoger. Als je plantaardig eet, is het goed om verschillende eiwitbronnen met elkaar af te wisselen en te combineren. Hierdoor krijg je verschillende aminozuren binnen. Wat kun je eten? Denk aan peulvruchten, noten, zaden en plantaardige zuivel. Daarmee krijg je de aminozuren binnen die je lichaam nodig heeft.”

Wei eiwit en caseïne eiwit

Je kunt dierlijke eiwitten verder in twee soorten verdelen: wei-eiwit en caseïne-eiwit.

  • Wei-eiwit (Whey Protein) wordt snel opgenomen in het lichaam en heeft een hoge biologische waarde.
  • Caseïne-eiwit (Casein Protein) heeft wat langer nodig om in het lichaam opgenomen te worden.

Mariska: “In de meeste voedingsbronnen is zowel wei-eiwit als caseïne-eiwit te vinden. Een mix van beide eiwitten is goed voor je. Het is vooral belangrijk dat je voeding een hoge biologische waarde heeft en aansluit bij de behoeften van je lichaam.”

Yes! Ik wordt er blij van!
Zow! Ik ben blij met BoostBuddies!

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

Eiwitten zijn broodnodig om in leven te blijven. Ieder mens heeft eiwitten nodig. Mensen die lijden aan ondervoeding hebben extra eiwit nodig. Ook sporters, senioren vegetariërs en veganisten hebben een verhoogde behoefte aan eiwit. Daarnaast hebben personen die ziek zijn of herstellende zijn extra eiwitten nodig.

  • Gemiddeld heb je elke dag 0,8 tot 1 gram eiwit nodig per kilo lichaamsgewicht.
  • Bij ziekte of ondervoeding heb je elke dag 1,2 tot 1,5 gram eiwit nodig per kilo lichaamsgewicht.
  • Bij een plantaardig dieet heb je gemiddeld 1,2 tot 1,3 gram eiwit nodig per kilogram lichaamsgewicht.

Tip
Overleg altijd met je behandelend arts, diëtist of andere zorgprofessional wat voor jou de ideale hoeveelheid eiwit is.

Wat zijn de nadelen?

Eiwitten hebben in principe geen nadelen, zolang je in de buurt blijft van de voorgeschreven hoeveelheid per dag voor jouw doelgroep. Een diëtist kan je hier meer inzicht in geven.

Mariska: “Alleen als je over een lange periode veel te veel eiwitten binnen krijgt, levert dat problemen op voor je nieren. Iemand die ondervoed is, zal dit probleem niet snel hebben. Een overschot aan eiwitten wordt opgeslagen als lichaamsvet.”

Zow! Ik spring weer dankzij BoostBuddies!
Ik krijg een kick van BoostBuddies!

Welke eiwitten heb ik nodig?

Eiwitten bestaan uit aminozuren. Er zijn 20 verschillende soorten aminozuren. De samenstelling, volgorde en structuur van deze aminozuren verschilt in elk product met eiwitten.

Tip: Lees meer over het nut van eiwitten.

Ons lichaam kan zelf 11 aminozuren aanmaken. De andere 9 halen we uit ons voedsel. Dit noemen we essentiële aminozuren. Daarnaast zijn er nog 6 semi-essentiële aminozuren.

Mariska: “Je hoeft echt niet alles te weten van eiwitten en aminozuren. Mensen die moeten aankomen of herstellen van een ziekte, moeten vooral eiwitrijke producten met een hoge biologische waarde gebruiken.”

Om ervoor te zorgen dat jij (of iemand die je kent) voldoende eiwitten binnenkrijgt, kun je eiwitrijke producten kopen. Er zijn allerlei producten op de markt waar extra eiwitten in zitten, zoals snacks, desserts en proteïne drinks.

“Boost Buddies maakt eten weer aantrekkelijk.”

Tip
De producten van Boost Buddies bevatten extra eiwitten en zijn nog lekker ook! Heb jij ze al geprobeerd? Bestel een proefpakket of ga naar de shop.

Ready, set, ... Boost!

Heb je vragen over Boost Buddies? We staan voor je klaar! Neem contact op met onze klantenservice of bekijk de veelgestelde vragen. Wil je ons assortiment bekijken met eiwitrijke producten? Ga dan naar de shop en ontdek jouw Boost Buddies!