Alle mensen hebben eiwitten nodig. Het zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Eiwitten zorgen voor sterke spieren, sterke botten en energie. Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd.

Wat zijn eiwitten?

Eiwit (of proteïne) is een voedingsstof die voorkomt in ons eten en drinken. Producten die veel eiwitten leveren zijn onder andere: noten, zuivel, eieren, peulvruchten, volkoren granen en vlees.

“Eiwitten, koolhydraten en vetten zijn de drie macrovoedingsstoffen in ons voedingspatroon”, weet Mariska Dute, (sport)diëtist en voedingsdeskundige. “We hebben eiwitten nodig om goed te kunnen functioneren, net zoals we vitamines en mineralen nodig hebben.”

“Als je te weinig eiwitten binnen krijgt, verlies je al snel spierkracht. Je spieren worden langzaam door het lichaam verbruikt om zo aan voldoende energie te kunnen komen. Je kracht neemt af, je wordt moe, je krijgt gezondheidsklachten.”

Zow! Ik spring weer dankzij BoostBuddies!
Boostbuddies bouwsteentjes

Hoe zien eiwitten eruit?

“Eiwitten bestaan uit aminozuren. Elk product heeft zijn eigen unieke combinatie aan aminozuren. Het is net als een kralenketting met diverse kleuren en vormen kralen.”

Wist je dit?
Je hebt plantaardig en dierlijk eiwit, caseïne- en wei-eiwit. Welke eiwitten heb jij nodig? Lees meer over de verschillende soorten eiwitten.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Een gemiddelde, gezonde Nederlander heeft elke dag 0,8 tot 1 gram eiwit nodig per kilogram lichaamsgewicht. Weeg je bijvoorbeeld 65 kilo, dan heb je 52 tot 65 gram eiwit nodig per dag.

“Senioren hebben extra behoefte aan eiwitten. Ook zonder gezondheidsklachten is de minimale behoefte voor senioren dagelijks 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.”

Yes! Ik wordt er blij van!
Zow! Ik ben blij met BoostBuddies!

Wanneer heb je extra eiwitten nodig?

Eiwitten zijn broodnodig om in leven te blijven. Mensen die lijden aan ondervoeding hebben extra eiwitten nodig. Ook baby’s, kinderen, zwangere vrouwen, senioren, sporters, vegetariërs en veganisten hebben een verhoogde behoefte aan eiwit. Daarnaast hebben personen die ziek zijn of herstellende zijn na een operatie vaak extra eiwitten nodig.

  • Heb je te maken met ondervoeding? Dan heb je dagelijks minimaal 1,2 tot 1,5 gram eiwit nodig per kilo lichaamsgewicht.
  • Ben je vegetariër of veganist? Dan heb je gemiddeld 1,2 tot 1,3 gram eiwit (plantaardig) nodig per kilogram lichaamsgewicht.

Tip
Overleg altijd met je behandelend arts, diëtist of andere zorgprofessional wat voor jou de ideale hoeveelheid eiwit is.

Nederland eiwitland

In Nederland consumeren we ruim meer eiwit dan aanbevolen wordt door de Gezondheidsraad. “Een tekort aan eiwit komt niet snel voor bij gezonde Nederlanders”, zegt Mariska Dute.

bb-bubble-bg-slider-zorg

Waar zitten eiwitten in?

“Een gezonde Nederlander krijgt ruim voldoende eiwitten binnen. Eiwitten zitten in veel producten die we regelmatig eten. Denk aan vlees, noten, zuivel, volkoren brood, peulvruchten en kaas.”

“De gemiddelde Nederlander heeft ook overdag een ruime keuze uit producten met eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan een volkoren broodje met kaas of vleeswaren. In hartig broodbeleg en in volkoren brood zelf zitten eiwitten.”

Tekort aan eiwitten

Toch zijn er in Nederland personen die eiwitten tekort komen. Denk aan (thuiswonende) ouderen, mensen met ondervoeding of ziekte. En bijvoorbeeld ook jonge kinderen die door de groei moeite hebben om voldoende eiwit te eten.

Voor de coronacrisis was 15 tot 20 procent van de thuiswonende ouderen boven de zeventig jaar ondervoed. Tijdens de coronacrisis liep dit zelfs op tot 30 á 40 procent bij ouderen die thuiszorg kregen.

Whoa! Ik ben een BoostBuddy!
Ik ben een rondje...

Gevolgen ondervoeding

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten benadrukt dat ondervoeding een groot probleem is onder ouderen. Ondervoeding, en dus een tekort aan eiwitten, heeft de volgende oorzaken:

  • Verminderde weerstand
  • Verlies van spiermassa en spierkracht
  • Een slechtere functionaliteit (lopen, evenwicht,
  • kracht)
  • Lange ziekenhuisopname
  • Slechtere conditie
  • Meer kans op complicaties
  • Een hogere sterftekans

Oorzaken eiwittekort ouderen

Waarom hebben ouderen vaker een tekort aan eiwitten? Diëtist Mariska Dute noemt een aantal redenen: “Door eenzaamheid eten sommige senioren minder. De eetlust neemt ook af, omdat bij het ouder worden de reuk en de smaak afnemen. Het kunstgebit is daarnaast ook een probleem. Als dat niet goed zit, is eten niet fijn. Ook als iemand zijn partner heeft verloren, wordt er vaak minder gegeten. Door deze oorzaken krijgen veel senioren niet genoeg eiwitten binnen.”

Ouderen hebben van nature meer eiwitten nodig en ook personen die ziek zijn of herstellende zijn, hebben meer eiwitten nodig. “Iemand die ziek is heeft een hogere behoefte aan eiwitten om het lichaam te helpen bij het herstel. Vaak zie je dat er juist minder gegeten wordt als iemand ziek is. Daardoor ontstaat al snel een eiwittekort.”

Hoe kun je ondervoeding herkennen?

“Het op tijd signaleren van ondervoeding is heel belangrijk. Vaak komt ondervoeding pas aan het licht als iemand ziek is. In het ziekenhuis wordt de persoon uitgebreid gescreend en getest op ondervoeding. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter. Iemand die weinig eet, verliest namelijk snel spiermassa.”

“Een mantelzorger kan alert zijn op wat iemand nog eet. Kijk bijvoorbeeld regelmatig in de koelkast en in keukenkastjes. Ook aan het uiterlijk kun je veel zien. Zit het gebit los? Zit de kleding losser? Heeft iemand een riem nodig om de broek op te houden? En natuurlijk kun je er ook regelmatig naar vragen: wat heb je vandaag gegeten?”

Tekort aan eiwitten, wat is de oplossing?

Om ervoor te zorgen dat iemand toch voldoende eiwitten binnenkrijgt, kun je meer eiwitrijke producten benutten. Er zijn speciale eiwitverrijkte producten, zoals de producten van Boost Buddies.

“Boost Buddies maakt eten weer aantrekkelijk.”

“Daarnaast kun je iemand ook stimuleren meer kaas, vlees, noten (bij een goed gebit) en zuivel te eten. Als dat niet lukt, kun je overgaan op medische drinkvoeding of eiwitverrijkte producten die speciaal voor mensen met ondervoeding of een verhoogde eiwitbehoefte zijn ontwikkeld. Deze producten zijn te verkrijgen bij de apotheek, drogisterij en diverse supermarkten.”

Daarnaast heeft Mariska Dute nog een gouden tip om ervoor te zorgen dat iemand voldoende eiwitten binnenkrijgt: “Zorg dat eten aantrekkelijk is. Presenteer het mooi op een bord en zorg voor een mix van eten met genoeg verschillende kleuren. Het oog wil ook wat. Aantrekkelijke producten en maaltijden laten je al watertanden voordat je iets gegeten hebt. De producten van Boost Buddies en Innopastry zijn daarom ook kleurrijk en vrolijk. Het maakt eten weer aantrekkelijk.”

Tip
De producten van Boost Buddies bevatten extra eiwitten en zijn nog lekker ook! Heb jij ze al geprobeerd? Bestel een proefpakket of ga naar de shop.

Ready, set, ... Boost!

Heb je vragen over Boost Buddies? We staan voor je klaar! Neem contact op met onze klantenservice of bekijk de veelgestelde vragen. Wil je ons assortiment bekijken met eiwitrijke producten? Ga dan naar de shop en ontdek jouw Boost Buddies!